Koflex is een vertrouwd gezicht in de installatiebranche

Duurzaam

Koflex levert o.a. Elektrotechniek, domotica en zonnepanelen

Elektrotechniek

Koflex levert en installeert complete elektrotechnische installaties.

Domotica

Koflex levert en installeert complete domotica installaties.

Arnold Lammering

Vaillant verwarmt en koelt nieuwe afhaalbalie van groothandel Arnold Lammering in Hardenberg

Een installatie die gezien mag worden!
Arnold Lammering B.V. is een groothandel in sanitair, tegels, verwarming en staal. Het moederbedrijf is gevestigd in Schüttdorf (D). De vestiging in Hengelo belevert sinds 1995 klanten in de regio. Net als bij onze oosterburen is er onder de installerende bedrijven een toenemende vraag naar afhaalbalies. Onlangs opende Lammering een nieuwe afhaalbalie in Hardenberg. Lammering bedient onder andere installatiebedrijven, woningbouwcorporaties en ZZP’ers.

Tevreden
Directeur Johan Lammers: ‘We brengen ons bedrijf naar de klanten toe, zo moet je het zien. Met onder meer als belangrijk voordeel dat zij zelf minder artikelen op voorraad hoeven te houden. Dat is voor een aantal klanten even wennen. En, hoewel we net pas in Hardenberg bezig zijn, ga ik er vanuit dat het een succes wordt. We hebben inmiddels al heel wat positieve reacties ontvangen.’ Een spiksplinternieuwe afhaalbalie en als je dan ook in verwarming doet, wil je uiteraard graag zelf het goede voorbeeld geven. Met een geavanceerd systeem en de modernste technologie. In Duitsland deed men, tot tevredenheid van beiden, al zaken met Vaillant. De specialist op het gebied van energiezuinige en schone systeemoplossingen voor verwarming, koeling en warm water. Met als leidraad: installatie- en gebruikersgemak.
Vaillant werd al vroeg bij het project in Hardenberg betrokken. Regiomanager Wilko Giethoorn van Vaillant: ‘Als je er vanaf het begin bij bent kun je voor alle partijen het maximale rendement eruit halen. En dat is hier dankzij het goede samenspel tussen eigenaar, huurder, installateur en Vaillant prima gelukt.’

Actief
We hebben het bij dit project over een Vaillant systeem met een bodem gebonden geoTHERM warmtepomp, een allSTOR energie-opslagvat, auroTHERM zonnecollectoren en een cvCV-ketel voor de piekbelasting. Het is een bivalent systeem, dat wil zeggen dat gedurende het grootste gedeelte van het stookseizoen enkel de warmtepomp actief is. Alleen bij vriesweer schakelt de ketel, indien nodig, automatisch bij. Niet direct gebruikte zonne-energie gaat naar het buffervat.

Nadenken
Technisch project adviseur Rinus Heins van Vaillant: ‘Dit is een schoolvoorbeeld van hoe het zou moeten. Een systeem dat gezien mag worden.’ En dat kan in Hardenberg: de technische ruimte, door een grote glazen deur gemakkelijk te zien, is eigenlijk een kleine showroom. Schoon, fris en keurig afgewerkt en dat geldt overigens ook voor de afhaalbalie zelf.
Rinus Heins vervolgt: ‘Het draait in essentie om drie zaken: de bron, de warmtepomp en het afgiftesysteem. Het moet allemaal goed op elkaar zijn afgestemd. Als het op een van die drie punten niet klopt, en dat gebeurt nog wel eens, dan krijg je vroeger of later problemen. Met als gevolg: ontevreden gebruikers en onverwacht hoge energierekeningen. We hoeven het hier niet met name te noemen, maar in de installatiewereld zijn de voorbeelden genoegzaam bekend. Jammer en absoluut niet nodig. Te voorkomen door in het beginstadium beter over dit soort zaken na te denken. Dat is hier gelukkig wel gebeurd.’

Bewuste keuze
De keuze voor een systeem van Vaillant met een warmtepomp is een hele bewuste geweest. Johan Lammers : ‘Met een dergelijk systeem weet je waar je qua energieverbruik aan toe bent. Ook op de lange termijn en ik ben als verhuurder dan ook blij dat de eigenaren van dit pand ook hierin mee wilden.’ Lammering huurt het pand van WELKOM (Berry Kompagner en Seine Welink). ‘Het mes snijdt hier aan drie kanten. Voordeel voor de eigenaar, de huurder en de installateur.’ Hij wijst er verder op dat er, pratend over verwarmen en koelen, nog veel werk aan de winkel is. Vooral op het punt van koelen zouden consumenten/gebruikers duidelijker voorgelicht moeten worden. ‘Het is belangrijk dat een installateur goed uitlegt aan de consument wat hij kan verwachten.’ Rinus Heins vult hem aan: ‘Dat klopt. Het is nu eenmaal geen airco. Met deze manier van koelen top je de temperatuur met een graad of vijf af. Gevoelsmatig kun je denken aan een kelder of een oude kerk waar je inloopt. Niets meer, niets minder.’

Vertrouwen
Een energieverbruik en dus energiekosten die inzichtelijk en beheersbaar zullen blijken te zijn. Wie wil dat nu niet? Ten tijde van dit gesprek moet de winter nog beginnen en het is dus nog even afwachten wat de concrete cijfers zullen opleveren. Johan Lammers is reëel: ‘Tja, we zijn net een paar maanden bezig en er zal toch een paar jaar over heen gaan voordat we precies weten hoe het zit. De ene winter of zomer is de andere nu eenmaal niet. Wel wil ik benadrukken dat ik er alle vertrouwen in heb.’ De afhaalbalie is gevestigd aan de Koningsspil 14 in Hardenberg. Kom gerust een kijkje nemen.

Koflex